Szabó Zsolt és Szőke Cintia, mindketten a Sághyban végezték középiskolai tanulmányaikat

RIPORT KÜLFÖLDÖN ÉLŐ TANÍTVÁNYUNKKAL, SZABÓ ZSOLTTAL

2013.09.01. Ez a dátum volt életem fordulópontja. Éjszakai vonattal, 2 bőrönddel, szinte nulla nyelvtudással érkeztem meg Németországba. Az első éjszakát egy hotelben töltöttem, ahonnan másnap reggel rögtön a gyakorlati munkahelyre vittek. Első iskolai éveimben busszal és vonattal jártam. Ipari szerelőként (Industrimechatriker) kezdtem el tanulni, ami 4 iskolai évet jelentett. A szakmai oktatás mellett plusz német nyelv órákban is részesültem.

 A tanulás mellett sokat dolgoztam építkezéseken is. 2017.06.30-án 82 százalékkal sikeresen teljesítettem az írásbeli vizsgát, amit egy 100 százalékos szóbeli követett. Végleges munkaszerződésem a MöllerTech Thüringen GmbH gyártól kaptam meg. A cég műanyag fröccsöntéssel foglalkozik. Sikeres vizsgámnak köszönhetően munkahelyet tudtam váltani, így 2018 januárjában a fémiparban helyezkedtem el, az EJOT GmbH&Co. KG Werk „Tambach“nál mint Härter, azaz egy fémedző-műhelyben dolgozom. Jobb döntést nem is hozhattam volna, nagyon szeretem ezt a munkát, sokat tanulok a szakmáról, a cég pedig támogatja a jövőmet.

1. Hogyan döntötted el, hogy részt veszel az erfurti kamara programjában és miként sikerült bekerülnöd?

Az utolsó szakmunkás év elején, 2012-ben hallottam erről a németországi lehetőségről Berkes Ilona tanárnőtől. Jelentkezésem után pár hónappal egy reggelen odajött hozzám és közölte, hogy ma délután meghallgatnak bennünket a programmal kapcsolatban a Németországból érkezett személyek. Erre a válaszom az volt, hogy köszönöm, de mégsem érdekel. A tanárnőnek szerencsére sikerült rábeszélnie, hogy részt vegyek ezen az elbeszélgetésen. A meghallgatás után jelezték, hogy 1 hetes nyelvi táborban vehetünk részt Németországban. A családom és a barátok támogatásának köszönhetően úgy döntöttem, hogy belevágok, majd felkerestem Tyúkász Katalin német tanárnőt, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek. Pár hónappal később értesítettek, hogy részt vehetek a második táborban is, ahol már próbamunkát végeztem a gyakorlati munkahelyen.

2. Milyen tapasztalatokat szereztél a program során?

Az első és a legfontosabb az volt, hogy sokkal nehezebb, mint amire számítottam. A programnak köszönhetően nekem könnyebb volt az elindulás, mivel biztosították a lakhatást, a beiskoláztatást, illetve a munkalehetőséget. Rengeteg tapasztalatot szereztem a mindennapi életet megkönnyítő önállóság terén.

3. Miben más német, mint magyar alkalmazottnak lenni?

A munkafeltételek mások, itt gondolok például a beosztásra, a rugalmasságra és a bérezésre.

4. Hogyan tudtál beilleszkedni német munkatársaid közé, vannak-e még olyan kollégáid, akik külföldről érkeztek, esetleg dolgoznak-e a közeledben magyarok?

Mindenkivel megtalálom a közös hangot, rengeteg barátom és ismerősöm lett a munkahelyeken. Vannak külföldi munkatársaim más részlegen Romániából, akikkel szintén jó viszonyban vagyok, ezen kívül egy magyar munkatársam van, aki szintén más részlegen dolgozik több mint 30 éve.

5. Miért döntöttél végleges lakhelyként Németország mellett?

Igazából nem Németország mellett, hanem a türingiai tartomány mellett döntöttünk a párommal. Nagyon szeretünk kirándulni, motorozni és rengeteg egyéb lehetőség is van. Emellett nagy szerepet játszott a döntésünkben az életszínvonal, illetve a jól működő egészségügy.

6. A párod nemrégiben költözött ki hozzád. Ő mivel foglalkozik és hogyan álltok a családalapítási tervekkel? 

A párom 2016 nyarán jött utánam. Kezdetben a munkaközvetítő segítségével több munkahelyen is dolgozott. Nem volt könnyű, hiszen mellette nyelviskolába is járt. A sikeres nyelvvizsgája után helyezkedett el ápolónőként a városi idősek otthonában.Itt szeretnénk családot alapítani, ezért családi házat vásároltunk egy kis faluban.

7. Ki volt a kedvenc tanárod és melyik tantárgyat szeretted a legjobban a Sághyban?

Igazából mindenkit kedveltem, de szeretném kiemelni Donka Mátyást és Valkai Istvánt, akiktől rengeteget tanultam. Nekem a szakmai órák voltak a kedvenceim. Berkes Ilona volt osztályfőnökömnek pedig hálás köszönet mindazért, amit értünk tett!

8. Mit adott neked a Sághy? 

A munkádban és az életedben hogyan hasznosítod a tanultakat?Nagyon sokat köszönhetek a Sághynak szakmailag, különösen azt a lehetőséget, ami megváltoztatta az egész életemet.

9. Mit üzennél a Sághy jelenlegi diákjainak és mit azoknak, akik most terveznek beiratkozni oda?

15-16 évesen még nem biztos, hogy tudja egy diák, mi szeretne lenni az életben. Sőt, az is lehet, hogy a végére egy teljesen más szakma mellett fog dönteni. Éppen ezért én a Sághyt ajánlom, mivel itt mindig van lehetőség, a tanárok pedig segítik a gyermekek jövőjét. Ha van célod, azt valósítsd meg, és mindig hallgasd meg a felnőtt véleményét, hiszen neki már több éves tapasztalat van a háta mögött.

Ő is a Sághy diákja volt
Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content