Kenderesen jártak a Sághy tanulói!

A XX. századi magyar történelem egyik emlékhelyének felkeresése a Rákóczi Szövetsége pályázatának támogatásával valósulhatott meg 2021. június 9-én. A kiírás értelmében valamely, ezen időszakhoz kapcsolódó emlékhelyet kellett felkeresnünk. Így esett a választásunk Jász-Nagykun-Szolnok megye kis településére, Kenderesre, amely a volt altengernagy, a két világháború közötti Magyarország kormányzója és egyben egyik legmeghatározóbb alakja: vitéz nagybányai Horthy Miklós szülővárosa és végső nyughelye.

Hogyan lett egy alföldi, köznemesi család sarja, aki ráadásul kálvinista, az Osztrák- Magyar Monarchia al-, majd ellentengernagya? Ferenc József csodálója, belső körének tagja miként vált a Habsburg-restauráció határozott ellenzőjévé? A haza megmentője vagy háborús bűnös, akinek döntései következtében százezrek pusztultak a II. világháború frontjain és Auschwitz gázkamráiban? A sármos, sportos, németül, angolul, franciául, olaszul és horvátul jól beszélő férfi tudatosan dinasztiaépítésre törekedett, vagy csak sodródott az árral a bel-, és külpolitika útvesztőiben?

Kenderes emlékhelyei: az iskolaként és kollégiumként működő kastély, a Tengerészeti Múzeum és Néprajzi Gyűjtemény anyaga, valamint a Horthy-kripta, amely a temetőben közelebb visz bennünket elsősorban az ember, másodsorban a katona, a politikus alakjának megismeréséhez.

Bár útban Kenderes felé már az autóbuszon is sok érdekes információ elhangzott Horthy életéről, katonai és politikai pályájáról, a 46 diák – a HSZC Sághy Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 9.D. a 10.A, 11.D, valamint a 13.G osztály tanulói – valamint kísérőtanáraik 2 csoportban, helyi vezetővel támogatva keresték fel ezeket az emlékhelyeket.

Volt idő arra is, hogy kényelmesen, a múzeum kertjében, kulturált körülmények között elfogyasszuk az ebédre vitt szendvicseinket.

Délután Békésszentandráson folytatódott a program. A tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt Horthy Istvánról elnevezett duzzasztót 1942 októberében maga a kormányzó avatta fel. A máig működő létesítmény mintegy 4 méterrel megemelve a Hármas-Körös vízszintjét, lehetővé tette a biztonságos vízi közlekedést, valamint napjainkig biztosítja az öntözéses földműveléshez szükséges vízmennyiséget. A Körös gátján, a Körös-Maros Nemzeti Park területén történt séta többek számára fizikai kihívás volt a koronavírus utáni több hónapos bezártság után. A természeti környezet, a Holt-Körös partjára települt üdülők ideális helyet biztosítanak az itt pihenni-, és kikapcsolódni vágyók számára.

A biztonságos, kulturált utazási feltételeket Berkes János autóbuszvezető biztosította csoportunk tagjainak.

Késő délután, fél 6-ra érkeztünk vissza Csongrádra.

 

                                                                                                              Domokos Katalin

Kirándulás Kenderesre
Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content